21 Mei 2024 | Bernard Hammelburg

Over dit evenement

Categorie
Ledenbijeenkomst
Organisator
Bestuur
Datum en tijd
21 mei 2024 16:30 - 21:30
Locatie
Harmelen

21 Mei 2024 | Bernard Hammelburg

Gastspreker: Bernard Hammelburg.  Voor menigeen is het een ‘ver van mijn bed show’: de wereldpolitiek. Al hebben we door de oorlog in Oekraïne gemerkt, dat ingrijpende gebeurtenissen op het wereldtoneel pijlsnel gevolgen hebben in Nederland. Hoe moeten we kijken naar de spanning tussen de Verenigde Staten en China. Speelt Europa hier een rol van betekenis? Maar ook: hoe kwetsbaar zijn Nederland en het MKB in dit politieke geweld? We bespreken het tijdens deze SMC-bijeenkomst met Bernard Hammelburg. Niet alleen topjournalist en expert op dit gebied, maar ook de host van BNR De Wereld, het beste binnenlandse (radio)programma over het buitenland. Samen met Bernard brengen we grote bewegingen in kaart en vertalen we die naar potentiële gevolgen ‘op de grond’.

Of we het willen of niet: het belang van de geopolitiek is terug van weggeweest. Na de ‘koude oorlog’ dacht menigeen dat de wereld structureel een vreedzamer en veiliger plek was geworden. Maar vandaag – met conflicten in onder meer Europa (Oekraïne) en het Midden-Oosten (Gaza) – lijkt de situatie even gevaarlijk als tijdens de Cubacrisis begin jaren zestig van de vorige eeuw (toen de wereld uren verwijderd was van een nucleaire confrontatie tussen de Sovjet-Unie en de VS). 

Hoe kan dat? Is het overdreven om te zeggen dat we in gevaarlijke tijden leven? Hoe moeten we kijken naar de spanning tussen de Verenigde Staten en China? Speelt Europa hier een rol van betekenis? Maar ook: hoe kwetsbaar is Nederland in dit politieke geweld? En niet onbelangrijk: wat is de invloed van dit alles op het Nederlands MKB en ons eigen bestaan?

We bespreken het tijdens deze SMC-bijeenkomst met Bernard Hammelburg. Niet alleen topjournalist en expert op dit gebied, maar ook de host van BNR De Wereld, het beste binnenlandse (radio)programma over het buitenland. Samen met Bernard brengen we grote bewegingen in kaart en vertalen we die naar potentiële gevolgen ‘op de grond’.

Voorzitter Koos Woltjes, eveneens een ervaren journalist, gaat in een “college tour” opzet Bernard interviewen over de actualiteit. Met uiteraard alle gelegenheid voor de aanwezigen om ook hun vragen te stellen. Ga mee op deze reis door de wereld, krijg te zien wat normaal aan het zicht is onttrokken en ontdek hoe het grote wereldtoneel van invloed is en kan zijn op jouw individuele bestaan.

Deelnemers

Je moet ingelogd zijn om alle deelnemers te zien